Egyéni keresés



2010. november 29., hétfő

Papagajok

Kea


Uj-Zeland deli reszen honos. Magashegysegi teruletek lakoja. 
Testhossza 48 cm es a testomege eleri a 1000 grammot. Nagy zomok testu madarak.


Tollazata barna és sötétzöld. A szárny alja halványpiros, a farok felső része pedig sötétpiros. A farok többi része kékeszöld.


Talajon keresgéli rovarokbol, pokokbol, rügyekből, levelekből, gyumolcsokbol,magvakbol és virágokból álló táplálékát, de a dögöket is megeszi. A kea 15 evig él.

Gyikok

Galleros gyik


Eszak- es Eszaknyugat - Ausztraliaban, Indonezia es Papua Uj-Guinea teruleten honos. A kipusztulas veszelye nem fenyegeti.


Az allat hossza 45-30 cm, a gallerja atmeroje 20-25 cm es testtomegen max. 500 gr. Szine barna , a galler szine aaz elehelyetol fuggoen  valtozik.  A gallert teste ket oldalan es nyaka alatt összehajtogatva viseli. A galler szetnyitasakor lathatova valnak a hosszú redők. Ha a gyík megijed, szetnyitja gallerját, nagyra nyitott szájjal sziszegő hangokat hallat, és farkaval ide-oda csapkod.


A galleros gyik maganyosan el, fuves pusztak szaraz, bokros teruletek lakoja . 
Tápláléka rovarok,pókok és kis emlősök. Fogságban körülbelül 8-10 évig él.

Teknosok

Szegelyes teknos


Gorogorszag deli reszen honos, Kreta szigeten es albania teruleten de betelepitettek szardini a teruletere is. 
Testhossza 35-40 cm. nevet a felnott feldanykon talalhato "szoknyarol" kapta. Novenyevo fajta , de minimalis allatoi feherjet is fogyaszt. A felnott himek szegelye joval erotelyesebb, markansabb mint a nostenyeke.


Süni - a hazikedvenc

Az Afrikai fehérhasú törpesün (latinul: Atelerix albiventris) a háziasított sündisznók egyik legnépszerűbb, leggyakrabban tartott fajtája. A fehérhasúak (Atelerix albiventris) mindamellett, hogy esztétikailag vonzóbbak, kellemes a hobbi tartásuk, mert más sünökkel szemben szagtalanok.  A sünök éjszakai állatok, napközben kis üregekben elbújva pihennek. Éjjel indulnak vadászni, látásuk nem túl jó, szaglásuk fejlettebb. A sünök félénk állatok, ijedtség, zaj, hirtelen mozdulat hatására összegömbölyödnek, hangosan sziszegnek, puffognak, szúrkálnak, így védik magukat az ellenségtől. Azonban a folyamatos közeledés, kontaktus hatására szagunkat, hangunkat megismerik, eltűnik félénkségük, tüskéiket lesimítják, bátran kézbe vehetőek, simogathatóak, jól szocializálódnak. A fehérhasúak más sün fajokkal nem tudnak életképes utódokat világra hozni. A fehérhasúak rendkívül változatos színekben fordulnak elő, hiszen a háziasítás következtében az emberek "alakítják" őket. 

Procambarus alleni - Világító kékrák

Termeszetes elohelye Eszak-Amerika deli resze, Florida. 
Egy par reszere szukseges minimum 50-80 liter viz, es fontos hogy a viz mindig oxigendus es tiszta legyen. Ez a rakfajta vedlik es vedles utan gyakra megeszi a levedlett panceljat, hogy visszanyerje a bepitett asvanyi anyagokat. 
Ha tobben vannak elkerulhetetlen hogy  ossze ne akaszkodjanak, hogy nem harcoljanak, melynek soran a himek eelveszthetik az ollojukat. Ha egy himnek nincsenek olloi parzaskeptelenne valik, de ket harom vedles utan uj olloi nonek.
Varhato eletkoruk 5 ev.

Biborfeju diszmarna

A bíborfejű díszmárna vagy feketesávos díszmárna (Puntius nigrofasciatus vagy Barbus nigrofasciatus) a pontyfélék családjába és a Puntius  nembe tartozó édesvízi halfaj. 
A hal teste zömök, kb. 6 centiméterre nő meg.
Mindenevo mozgekony csapathal. Jol megfér minden márnafélével, de érzékeny hal, könnyen áldozatul esik az édesvízi darakórnak. 60 literenként 6-8 halat tartsunk. 
Igényli a bőséges úszóteret és a dús aljnövényzetet. 
Kedveli az enyhén savas, 25-28 fokos vizet.

Akvarisztika

A hobbi-allattartas eggyik elterjedt aga az akvarisztika, vagyis a kulombozo akvariumi halak es allatok tartasa. 


Kozkedvelt hobbi-tevekenyseg mivel nagyon dekorativ es emellett ha megfelelo akvariummal rendelkezunk es viztisztito berendezessel akkor alig kell foglalkozni veluk. 


Ajanlom a kenyelmes es megis allatbarat embereknek. 






Ime par erdekes akvariumban tarthato hal  es egyebb eredekes allat


Szivarvanyos fogasponty 


Latin neven:  Aphyosemion bitaeniatum


Ez egy hosszukas testu hal, a him hossza 5 cm a nostenye 4. 
Ezt a gyonyoru halan nem kulonosebben nehez tartani. Minimalis akvariumeret 50 liter. Gyengen kell vilagitani es a bisztonsagerzet novelelhetjuk kulombozo uszonovenyekkel.
Bekes de aktiv faj, erdemes parban tartani oket, de egyuttarthato barmilyen mas bekes halfajjal.
Mindenevok, kedvelik az elo eleseget, rovarokat, larvakat, fergeket stb.